Nova pomoč v PG: Aks Kontinentalni Buldog

Ekipa Pasje Gajbe

Že nekaj časa imajo tudi Hani, Nala, Axel in Mo, v Gajbici svojo pomoč.

Zelo pomembno je namreč, da je vedno vse pod nadzorom. Hani predvsem skrbi, kdo vse pije iz enake posode kot ona, Mo kdo vse testira “njene” igrače, Axla in Nalo pa, hm, v resnici nič. Onedva sta se “rodila” v Pasjo gajbo in življenja brez nje, itak ne poznata 🙂

In zato je skupaj z najino Saro, v Gajbico na primoč priskoč tudi njen Aks.

Aks je pasme Kontinentalni buldog, ki je dokaj nova pasma. Stara ni še niti 20 let.

Aks in Sara

AKS NI ZELO VISOK ANGLEŠKI BULDOG, KI JE ZMEŠAN Z BOKSARJEM.

Pasma je pri nas še dokaj neznana, kar ni tako presenetljivo, glede na to, da se je prvo leglo skotilo komaj leta 2001. Kontinentalni buldog prihaja iz Švice, kjer je njihovo pot s pomočjo švicarske kinološke zveze začela starejša gospa Imelda Anghern (» grand old lady of the bulldogs«). Znano je, da je bila sama velika ljubiteljica angleških Buldogov in se je zaradi različnih zdravstvenih težav, ki so pri angleških buldogih pogoste odločila za vzrejo psa, ki bi na videz zelo spominjal na angleža, a bi bil bolj zdrav. Poleg tega pa je bil cilj ustvariti psa, ki bi izpolnjeval vse zahteve, določene z zakoni o zaščiti živali za zdravega psa a bo kljub vsemu ohranjal temperament angleškega buldoga. Tako je bil njen cilj s pomočjo Angleškega buldoga in Staroangleškega buldoga vzrediti pasmo, ki ne bo imela prirojenih bolezni in bo aktivnejša. Odločitve in ukrepi v zvezi z nastankom nove pasme so bile narejene v skladu s FCI.

Od leta 2005 je pa pasma Kontinentalni buldog uradno priznana v Švici, Nemčiji, Franciji, Češki in Estoniji.

Sarin Aks je prvi mladiček pasme Kontinentalni buldog, ki je skoten v Sloveniji.

Spada med srednje velike pasme.

Po velikosti in obliki kontinentalni buldog šteje med srednje velike pasme. Že ob hitrem pogledu nanj lahko vidimo, da je njegovo telo čvrsto in mišičasto, lahko bi rekli, da je njegovo telo športne zgradbe. Glava je velika in masivna pri obeh spolih, a je vseeno pri samicah moč zaslediti ožje obrazne linije. Na obrazu so vidne obstoječe gube, ki pa niso preveč izrazite. Dlaka kontinentalnega buldoga je kratka a vseeno gosta pri nekaterih je možna tudi podlanka, medtem ko so drugi brez nje. Ne zelo zahtevna za nego, je pa redno česanje priporočljivo. Imajo manjši predugriz in pa dolg rep, kar je za ostale buldoge zelo neznačilno. 

Aks je zelo potrpežljiv in prijazen kuža.

Kontinentalni buldogi so zelo pozorni, samozavestni, prijazni, čuteči, inteligentni, ne kažejo znakov agresije, imajo pa zelo močen temperament in so zelo vztrajni, ko pride do nečesa za, kar so se odločili. Radi so v družbi ljudi, zelo radi in čuteči pa so tudi do otrok.

Sarin opis pasme Kontinentalni buldog

Aks Aeternus Diligitis in moja izkušnja

Že takoj na začetku, pri 2 mesecih je prva stvar, ki jo spoznaš o njih, kako zelo čuteči in polni ljubezni so. Naslednja stvar, ki jo spoznaš hitro za tem, pa je kako zelo so tudi trmasti. 

 

Na vprašanja mimoidočih o tem kakšna je to pasma ponavadi odgovarjam, da je kuža, ki ima najbolj toplo srce, njegova največja kvaliteta je definitivno njegov karakten, ki je ljubeč in inteligenten, je pa tudi zelo trmast kuža, in če sami niste trmasti in vztrajni potem to ni kuža za vas. Vedno ko kaj ušpiči se mi zdi kot, da me preizkuša, točno ve, da ne sme, ampak probat pa ni greh. V času, ko ga imamo smo bli pri veterinarju čisto samo za redna celjena (trkam na les), tako da je zelo zdrav kuža.

 

Mogoče še stvar za katero sem mislila, da bo z njo manj dela, ker ima kuža kratko dlako pa ni. Aksu ob menjavanju dlaka, kar veliko izpada, zato ga mi vozimo na 2-3 mesece kar k gospe, ki ga stušira, razčese in uredi in tako zmanjšamo uporabo sesalca zaradi izpadanja dlake.

Aks zmore vse.

Veliko ljudi zanima tudi kako je z aktivnostjo teh psov. Pri Aksiju je tako, da on zmore vse. Na Rožnik, Šmarno goro bo kuža prišel z lahkoto. Poleti, bosta na poti potrebovali sicer več pavz in v nahrbtniku kakšno plastenko vode viška, ampak do cilja bosta prišla.

Aksi je z mano tudi v Pasji Gajbi, kjer se more revež igrat s kužki, in pustit lubčkat in božat vsem oboževalkam, ki pridejo v Gajbico, tako da je kar aktiven. Povsod ga vzamem sabo, če greva v hribe bo pridno hodil z mano, če greva na kavico se bo ulegel in počakal.

Dežja ne mara ima pa, zato toliko raje sneg. Zima je definitivno njegov najljubši letni čas.Takrat mu ni vroče. Teče, se igra in energije mu kar ne zmanjka, pa še dan mu je ravno prav dolg.

Osebna izkaznica Kontinentalni buldog

Izvor: Švica

Velikost: Velikosti so napisane, glede na višino v ramenih, ta pri samicah meri med 40-44cm, pri samcih pa 42-46cm. Toleranca pri obeh spolih je plus ali minus 2cm.

Teža: Spreminja se glede na višino psa ponavadi pa tehta nekje med 20-30kg.

Barva: Dovoljene so vse barve, obvezen je le črn smrček.

Življenjska doba te pasme je nekje med 10 in 12 let.

Zdravje: pasma nima prirojenih zdravstvenih težav.

Če imaš še kakšno vprašanje o pasmi Kontinentalni buldog, nam lahko pišeš na [email protected], ali pa komentar zapišeš spodaj. Lahko pa se oglasiš kar pri nas v trgovinici in se v živo prepričaš, če je to pasma, ki ustreza tudi tebi.

Nakupovalna gajba
Scroll to Top